Bardzo wiele osób trening siłowy w poniedziałek prowadzi po weekendzie, który był obficie podlewany alkoholem. Niektórzy twierdzą, iż „na kacu” biją rekordy siłowe. Czy alkohol ma wpływ na syntezę białek mięśniowych? Postaram się odpowiedzieć na to pytanie. Z wielu względów poniższe opracowanie może być zbyt skomplikowane, dlatego odsyłam do [...]
[...] ludzi. Faktycznie są środki groźniejsze od sterydów anaboliczno-androgennych, ale to argumentacja na zasadzie stosowania kontrastu: „heroina jest gorsza od wódki, więc wódka jest nieszkodliwa”. Sterydy mogą znacząco skrócić Twoje życie, zniszczyć wątrobę, nerki, serce i inne systemy lub narządy. Potrzeba dużej wiedzy, by je w miarę [...]
Z kwestią odwadniania sportowców są związane niezliczone mity, marketingowe opowieści, a część osób wyraźnie bagatelizuje tą kwestię. Gdzie leży prawda? Zapewne pośrodku. Na początek warto opisać fakty, czyli dane, które mają odzwierciedlenie w dobrej jakości badaniach. Ogólnie przyjmuje się, że napoje dla sportowców: mogą zawierać od 6 do 9% [...]
[...] w 500 ml, czyli 126 kcal piwo 500 ml 6% zawiera 30 ml etanolu (23,7 g) w 500 ml, czyli 142,2 kcal piwo 500 ml 10% zawiera 50 ml etanolu (39,5 g) w 500 ml, czyli 276,5 kcal wódka 250 ml (40% etanolu) dostarcza 100 ml etanolu (78,9 g), czyli 552,3 kcal Przykładowo butelka 0,33 l piwa ciemnego, pełnego dostarcza: 0,2-1,3 g tłuszczu 3 g białka [...]
[...] ml, czyli 126 kcal, piwo 500 ml 6% - zawiera 30 ml etanolu (23,7 g) w 500 ml, czyli 142,2 kcal, piwo 500 ml 10% - zawiera 50 ml etanolu (39,5 g) w 500 ml, czyli 276,5 kcal, wódka 250 ml (40% etanolu) - dostarcza 100 ml etanolu (78.9 g), czyli 552,3 kcal. Przykładowo butelka 0,33 l piwa ciemnego, pełnego, dostarcza: 0,2-1,3 g tłuszczu, 3 g [...]
Wiele osób lekceważy wpływ alkoholu na wyniki sportowe, niektórzy nawet źle interpretują wyniki dotyczące picia alkoholu i poziomu testosteronu we krwi. Dziesiątki lat krążą mity o tym, iż piwo dobrze robi na „zakwasy” oraz o tym, iż alkohol chroni przed zatruciami pokarmowymi. Właściwie na ten temat mógłbym napisać książkę. Nie [...]
[...] sportowców, a niektóre rodzaje pokarmu mogą nawet wywoływać choroby (np. ryby skażone metalami ciężkimi). Antyodżywczy i rakotwórczy jest każdy rodzaj alkoholu (piwo, wino, wódka itd.). Węglowodany: czy wszystkie są równie dobre? Czy wystarczy, że będę unikał żywności fast food? Czego unikać w pokarmie „na masę”? Czy smażenie jest niekorzystne [...]
[...] (23,7 g) w 500 ml, czyli 142,2 kcal piwo 500 ml, 10% - zawiera 50 ml etanolu (39,5 g) w 500 ml, czyli 276,5 kcal w 330 ml wina czerwonego 13% zawarte jest ~34 g etanolu wódka 250 ml (40% etanolu) dostarcza etanolu (78,9 g), czyli 552,3 kcal Odwadniający wpływ etanolu jest dobrze znany, przynajmniej od kilkuset lat. Eggleton oszacowała, że na [...]
[...] (bardzo rzadko niski poziom tkanki tłuszczowej mają strongmani czy trójboiści). Kwestia owoców Ponadto sugerowanie, iż owoce są zdrowe, stanowi przykład myślenia w rodzaju: „wódka jest szkodliwa, a piwo nie”. Zarówno wódka, jak i piwo zawierają etanol. Oczywiście, wódka powoduje większe odwodnienie i łatwiej ją przedawkować (większa zawartość [...]
[...] energii do zagospodarowania. Ponadto niektóre napoje, oprócz zawartości etanolu ogólnie, są bogate w węglowodany (np. wiele rodzajów popularnych drinków, piwo z sokiem, wódka z sokiem, rum z colą, żubrówka z sokiem jabłkowym itd.). W końcu wiele osób łączy picie alkoholu z biesiadnym trybem życia i spożywaniem dużych ilości pokarmów o [...]